Допис Српског археолошког друштва Министарству културе и информисања поводoм израде Aрхеолошке карте Србије

Средином маја 2020. године Министарство културе и информисања упутило је допис свим институцијама у Србији које врше археолошка истраживања са захтевом да се за потребе израде Aрхеолошке мапе Србије, у што хитнијем року, доставе одређени подаци за све познате археолошке локалитете.

Имајући у виду несразмеру између комплексности и озбиљности које процес израде археолошке мапе захтева, и избора података и начина на који су они тражени, Српско археолошко друштво је саставило и упутило допис Министарству културе и информисања, који можете преузети ОВДЕ.

Иницијатива Министарства културе и информисања у погледу израде археолошке мапе Србије је хвале вредна, али је на нама археолозима да учинимо све што можемо да се тај посао испланира и реализује онако како правила струке налажу.

Поред значаја за заштиту археолошког наслеђа који ће археолошка мапа имати, сам процес њене израде ће бити јединствена прилика за успостављање више важних процедура и стандарда у српској археологији као и упошљавање већег броја тренутно незапослених колега, што су прилике које се ретко јављају и које се морају искористити.

Сматрали смо неопходним да упозоримо на могућност да један капитални пројекат од државног значаја, чија би реализација могла и требала да обједини све расположиве капацитете наше струке, може бити планиран на неадекватан и начин. Уколико се то догоди, тешко да ћемо као струка у догледно време бити у могућности да учињене пропусте и грешке исправимо.

Управни одбор

Српског археолошког друштва