Прва српско-руска археолошка конференција, Нови Сад – Београд 2014

Поштоване колегинице и колеге,

Након петогодишње сарадње Музеја Војводине из Новог Сада и Археолошког института Руске академије наука из Москве, сазрели су услови за унапређење сарадње и промишљање могућности за нове видове заједничког деловања археолога Србије и Русије.

Сматрали смо да је организовање Прве српско-руске археолошке конференције (Судбине народа источне и јужне Европе – поглед кроз векове ) добар начин да се окупљањем српских и руских археолога сагледају стање и перспективе  археолошке науке и праксе у нашим двема државама, са посебним разматрањем обострано важних научних тема и проблема.

Конференција која по први пут у историји организовано повезује археологе Србије и Русије  биће одржана од 20. до 26. маја 2014. године у Новом Саду и Београду. Поред излагања научних радова и дискусија о њима, предвиђени су Округли сто на тему Успостављање Руске археолошке школе у Србији, заједничко дружење и посета неких од најзначајнијих археолошких локалитета и културно-историјских споменика Србије као и популарни програми за шири круг заинтересованих.

Најсрдачније Вас позивамо да се активно укључите у рад конференције дајући допринос неговању духа отворености, критичког мишљења и дијалога.

У прилогу се налази комплетан програм Конференције са резимеима реферата и писмо за медије, које можете погледати и на сајту Музеја Војводине.

 

За Организациони одбор
Станко Трифуновић, Музеј Војводине у Новом Саду
тел: 065/616-6525; мејл: strifunovic64@gmail.com
Нови Сад – Београд, 5. мај 2014. године