Трећа руско – српска археолошка конференција (Нови Сад и Београд)

7-14. октобар 2019. године

Музеј Војводине, Нови Сад и Народни музеј, Београд

Трећа руско – српска археолошка конференција

ОД ДУНАВА ДО ВОЛГЕ: ИНТЕРАКЦИЈЕ И ТРАНСФОРМАЦИЈЕ КУЛТУРА У 1. МИЛЕНИЈУМУ Н.Е.

Трећа руско – српска археолошка конференција одржава се у Србији од 7. до 14. октобра 2019. године. Организатор је Музеј Војводине са својим иностраним партнерима, музејем Државни Ермитаж из Санкт Петербурга и Институтом археологије Руске Академије Наука из Москве. Са обе стране учествује 44 стручњака из више институција, са 35 реферата.

Међу рефератима налазе се теме које обрађују садржаје култура које су егзистирале на широком простору од Балкана до Волге. Посебно су занимљиви реферати који говоре о процесима сеоба са једне стране на другу, путем праћења археолошких налаза који кореспондирају међусобно, на удаљеним просторима. Размена мишљења на Конференцији, где је предвиђено време за дискусију сваког реферата, многим ауторима – истраживачима, помоћи ће да реше неке од дилема које имају управо због непознавања конкретних налаза на удаљеним територијама. Осим тог почетног контакта, Конференција ће послужити за успостављање даљих контаката, па можда и заједничких истраживања, што ће свакако унапредити истраживачки процес, како у Србији, тако и у Русији.

У Музеју Војводине, на свечаном отварању Конференције биће продужени уговори о сарадњи Музеја Војводине са Институтом археологије РАН, Институтом за историју материјалне културе РАН и Државним Ермитажом. Тиме ће бити обележен мали јубилеј, 10 година институционалне сарадње ових установа културе и науке.

Организовање Конференције, у Србији су помогли Народни музеј у Београду, Библиотека града Београда и Руски дом у Београду. Конференција је резултат успостављене редовне сарадње руских институција са Музејем Војводине, и договорене динамике одржавања конференција, на две године, наизменично, у Србији и Русији. Прва Конференција је одржана у Србији 2014. године, а Друга 2017. године у Москви, где је са српске стране учествовало 11 колега. Домаћин те конференције је био Институт археологије РАН из Москве. Организацију Прве и Друге конференције, материјално је помогао Фонд Руски свет из Русије.

Организацију Четврте конференције најавио је Државни Ермитаж, у Санкт Петербургу 2021. године.

Преузмите програм конференције.