Јесењи сазив средњовековне секције Српског археолошког друштва у Музеју Херцеговине Требиње

Музеј Херцеговине Требиње биће домаћин Јесењег сазива средњовековне секције Српског археолошког друштва, која ће се одржати од 2. до 4 новембра 2018. године. Скуп ће се одржати у Галерији Музеја Херцеговине, у којем ће учествовати у раду археолози из Србије, Црне Горе, Републике Српске и Босне и Херцеговине, који се баве истраживањем Средњег вијека.
Долазак је пријавило 32 стручњака, од којих је своја излагања пријавило 14 стручњака. Програмом рада скупа предвиђено је да првог дана археолози представе своја најновија истраживања у три групе реферата. У паузама између реферата, као и на самом почетку скупа, гости ће се упознати са сталним поставкама Музеја Херцеговине, гдје ће стручно вођење кроз поставке обавити кустоси нашег музеја. Након одржаних реферата, одржаће се радни састанак на којем ће се расправљати актуелни проблеми везани за рад Средњовековне и Секције за словенску археологију Српског археолошког друштва. Другог дана скупа, предвиђен је обилазак најзначајнијих средњовјековних локалитета Требиња и Херцеговине (манастири Завала, Тврдош, Дужи, Петропавлов, средњовековна утврђења Црквина, Мичевац и Клобук, као и обилазак Старог града Требиња).
Скуп почиње у 11 сати, а послије поздравне ријечи домаћина, прва три реферата представиће стручњаци Музеја Херцеговине Требиње, који ће представити најважнија археолошка истраживања на подручју Херцеговине.
Српско археолошко друштво, основано прије 135 година, 1. јула 1883. године, једно од значајнијих и најстаријих струковних удружења у Србији и окружењу, данас са око 300 чланова из Србије и иностранства. Сваке године одржавају се редовне Скупштине друштва, када се по секцијама представљају најновија истраживања. Средњовековна секција САД је једина секција која годишње одржава два сазива, и то први током Скупштине САД, а други у јесењем периоду, тако да су и нова открића из ове области присутна у археолошкој, као и широј јавности.
Скуп се одржава под покровитељством Министарства просвјете и културе РС, Градске управе Требиње и Хидроелектрана на Требишњици.